Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

High-Molecular Weight Dim… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

High-Molecular Weight Dimer Esters Are Major Products in Aerosols from α-Pinene Ozonolysis and the Boreal Forest

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Kasper Kristensen
Ågot Watne
Julia Hammes
Anna Lutz
Tuukka Petäjä
Mattias Hallquist
Merete Bilde
Marianne Glasius
Publicerad i Environmental Science and Technology
Volym 3
Nummer/häfte 8
Sidor 280–285
ISSN 0013-936X
Publiceringsår 2016
Publicerad vid Institutionen för kemi och molekylärbiologi
Sidor 280–285
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1021/acs.estlett.6b00...
Ämneskategorier Kemi, Miljökemi, Analytisk kemi, Fysikalisk kemi, Organisk kemi, Klimatforskning, Miljövetenskap

Sammanfattning

This study investigates the contribution of high-molecular weight dimer esters to laboratory-generated α-pinene gas- and particle-phase secondary organic aerosol (SOA) and particulate matter (PM) collected at the Nordic boreal forest site of Hyytiälä, Finland. Laboratory flow reactor experiments (25 °C) show that dimer esters from ozonolysis of α-pinene contribute between 5 and 16% of the freshly formed α-pinene particle-phase SOA mass. An increased level of formation is observed at a higher relative humidity of ∼40%, and the presence of a hydroxyl radical (OH) scavenger is shown to affect the formation of dimer esters. Of the 28 dimer esters identified in laboratory α-pinene SOA, 15 are also observed in ambient PM samples, contributing between 0.5 and 1.6% of the total PM1. The observed esters show good correlation with known α-pinene SOA tracers in collected PM samples. This work reveals an, until now, unrecognized contribution of dimer esters from α-pinene oxidation to boreal forest PM.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?