Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Dietary Omega-3 Fatty Aci… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Dietary Omega-3 Fatty Acids Increase Survival and Decrease Bacterial Load in Mice Subjected to Staphylococcus aureus-Induced Sepsis

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Sara L Svahn
Marcus A Ulleryd
Louise Grahnemo
Marcus Ståhlman
Jan Borén
Staffan Nilsson
John-Olov Jansson
Maria E Johansson
Publicerad i Infection and Immunity
Volym 84
Nummer/häfte 4
Sidor 1205-1213
ISSN 0019-9567
Publiceringsår 2016
Publicerad vid Institutionen för matematiska vetenskaper
Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi
Institutionen för medicin, avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning
Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin
Sidor 1205-1213
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1128/iai.01391-15
Ämneskategorier Infektionsmedicin

Sammanfattning

Sepsis caused by Staphylococcus aureus is increasing in incidence. With the alarming use of antibiotics, S. aureus is prone to become methicillin resistant. Antibiotics are the only widely used pharmacological treatment for sepsis. Interestingly, mice fed high-fat diet (HFD) rich in polyunsaturated fatty acids have better survival of S. aureus-induced sepsis than mice fed HFD rich in saturated fatty acids (HFD-S). To investigate what component of polyunsaturated fatty acids, i.e., omega-3 or omega-6 fatty acids, exerts beneficial effects on the survival of S. aureus-induced sepsis, mice were fed HFD rich in omega-3 or omega-6 fatty acids for 8 weeks prior to inoculation with S. aureus. Further, mice fed HFD-S were treated with omega-3 fatty acid metabolites known as resolvins. Mice fed HFD rich in omega-3 fatty acids had increased survival and decreased bacterial loads compared to those for mice fed HFD-S after S. aureus-induced sepsis. Furthermore, the bacterial load was decreased in resolvin-treated mice fed HFD-S after S. aureus-induced sepsis compared with that in mice treated with vehicle. Dietary omega-3 fatty acids increase the survival of S. aureus-induced sepsis by reversing the deleterious effect of HFD-S on mouse survival.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?