Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

A snap shot of the short-… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

A snap shot of the short-term response of crustaceans to macrophyte detritus in the deep Oslofjord

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare E. Ramirez-Llodra
E. Rinde
H. Gundersen
H. Christie
C. W. Fagerli
S. Fredriksen
J. K. Gitmark
Karl Norling
M. G. Walday
K. M. Norderhaug
Publicerad i Scientific Reports
Volym 6
Sidor artikel nr 23800
ISSN 2045-2322
Publiceringsår 2016
Publicerad vid Institutionen för biologi och miljövetenskap
Sidor artikel nr 23800
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1038/srep23800
Ämnesord kelp laminaria-hyperborea, submarine-canyon, west-coast, sea-floor, forest, hotspots, norway
Ämneskategorier Miljövetenskap

Sammanfattning

A test deployment of a time-lapse camera lander in the deep Oslofjord (431 m) was used to obtain initial information on the response of benthic fauna to macroalgal debris. Three macroalgal species were used on the lander baited plate: Fucus serratus, Saccharina latissima and Laminaria hyperborea and observed during 41.5 hours. The deep-water shrimp Pandalus borealis were attracted to the macroalgae rapidly (3 min after the lander reached the seafloor), followed by amphipods. Shrimp abundances were significantly higher in areas covered by macroalgae compared to the adjacent seafloor and the number of shrimp visiting the macroalgae increased with time. Amphipods arrived 13 hours later and were observed mainly on decaying L. hyperborea. The abundance of amphipods on L. hyperborea increased rapidly, reaching a peak at 31 h after deployment. These initial observations suggest that debris from kelp forests and other macroalgal beds may play an important role in fuelling deep benthic communities in the outer Oslofjord and, potentially, enhance secondary production of commercial species such as P. borealis.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?