Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Evaluation of growth perf… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Evaluation of growth performance and intestinal barrier function in Arctic Charr (Salvelinus alpinus) fed yeast (Saccharomyces cerevisiae), fungi (Rhizopus oryzae) and blue mussel (Mytilus edulis)

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare A Vidakovic
M Langeland
Henrik Sundh
Kristina Sundell
M Olstorpe
J Vielma
A Kiessling
T Lundh
Publicerad i Aquaculture Nutrition
Volym 22
Nummer/häfte 6
Sidor 1348–1360
ISSN 1353-5773
Publiceringsår 2016
Publicerad vid Institutionen för biologi och miljövetenskap
Sidor 1348–1360
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1111/anu.12344
Ämnesord aquaculture;arctic charr nutrition;intestinal barrier function; Mytilus edulis ; Rhizopus oryzae ; Saccharomyces cerevisiae
Ämneskategorier Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske, Biologiska vetenskaper

Sammanfattning

Arctic charr (Salvelinus alpinus) were fed for 99 days on experimental diets with 40% of fish meal replaced, on a crude protein basis, with intact yeast (Saccharomyces cerevisiae) (ISC), extracted yeast (ESC), Rhizopus oryzae fungus (RHO) or de-shelled blue mussels (Mytilus edulis) (MYE). The fish were evaluated for growth performance, nutrient digestibility and fish intestinal function. Growth performance, retention of crude protein and sum of amino acids were not affected in fish fed diets ISC or MYE compared with those fed the reference (REF) diet. However, fish fed diet ISC displayed decreased digestibility of crude protein and indispensable amino acids and decreased intestinal barrier function compared with fish fed the REF diet. Fish fed diet ESC exhibited decreased growth performance and protein retention, but had comparable digestibility to fish fed the REF diet. Fish fed diets MYE and RHO showed similar performance in terms of growth, nutrient digestibility and intestinal barrier function. Overall, the results indicated that blue mussel and intact S. cerevisiae yeast are promising protein sources for Arctic charr.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?