Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Tunable damping, saturati… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tunable damping, saturation magnetization, and exchange stiffness of half-Heusler NiMnSb thin films

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Philipp Dürrenfeld
F. Gerhard
J. Chico
Randy K. Dumas
Mojtaba Ranjbar
A. Bergman
L. Bergqvist
A. Delin
C. Gould
L. W. Molenkamp
Johan Åkerman
Publicerad i Physical Review B
Volym 92
Nummer/häfte 21
ISSN 1098-0121
Publiceringsår 2015
Publicerad vid Institutionen för fysik (GU)
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1103/PhysRevB.92.2144...
Ämnesord molecular-beam epitaxy, ferromagnetic metals, oscillator driven, spin, polarization, alloy nimnsb, excitation, torque
Ämneskategorier Fysik

Sammanfattning

The half-metallic half-Heusler alloy NiMnSb is a promising candidate for applications in spintronic devices due to its low magnetic damping and its rich anisotropies. Here we use ferromagnetic resonance (FMR) measurements and calculations from first principles to investigate how the composition of the epitaxially grown NiMnSb influences the magnetodynamic properties of saturation magnetization M-S, Gilbert damping alpha, and exchange stiffness A. M-S and A are shown to have a maximum for stoichiometric composition, while the Gilbert damping is minimum. We find excellent quantitative agreement between theory and experiment for M-S and alpha. The calculated A shows the same trend as the experimental data but has a larger magnitude. In addition to the unique in-plane anisotropy of the material, these tunabilities of the magnetodynamic properties can be taken advantage of when employing NiMnSb films in magnonic devices.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?