Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Bioconcentration factor (… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bioconcentration factor (BCF) and depuration of heavy metals of oysters (Saccostrea cucullata) and mussels (Perna viridis) in the river basins of coastal area of Chanthaburi Province, Gulf of Thailand

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare J. Potipat
N. Tangkrock-Olan
Herbert F Helander
Publicerad i EnvironmentAsia
Volym 8
Nummer/häfte 2
Sidor 118-128
ISSN 2586-8861
Publiceringsår 2015
Publicerad vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Avdelningen för kirurgi
Sidor 118-128
Språk en
Ämnesord Bioconcentration factor (BCF), Chanthaburi Province, Depuration, Perna viridis, Saccostrea cucullata
Ämneskategorier Klinisk medicin

Sammanfattning

This study investigated the distribution of Pb, Cd, Cr, Fe, Cu and Zn in the whole tissues of oysters (Saccostrea cucullata) and mussels (Perna viridis) collected from the three river basins of the coastal area in Chanthaburi Province, Thailand. The heavy metal concentrations in oysters followed the order: Zn>Fe>Cu>Cd>Cr>Pb, whereas in the mussels it was: Fe>Zn>Cu>Cr>Cd>Pb. The concentrations of Cu and Zn in the oysters were higher than the permission standard, and the bioconcentration factor (BCF) study revealed the ability of the oysters to accumulate the heavy metals. The results of depuration found that Cu and Zn levels in both oysters and mussels were below the permission standard after the end of the process. The time of depuration was related to the levels of Cu and Zn with the higher r values and the relationship of the depuration study obtained from the results of multiple regression analysis.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?