Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Mediator tail subunits ca… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mediator tail subunits can form amyloid-like aggregates in vivo and affect stress response in yeast

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Xuefeng Zhu
Lihua Chen
Jonas O P Carlsten
Qian Liu
Junsheng Yang
Beidong Liu
Claes M Gustafsson
Publicerad i Nucleic Acids Research
Volym 43
Nummer/häfte 15
Sidor 7306-7314
ISSN 0305-1048
Publiceringsår 2015
Publicerad vid Institutionen för kemi och molekylärbiologi
Institutionen för biomedicin, avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi
Sidor 7306-7314
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1093/nar/gkv629
Ämnesord environmental-stress, saccharomyces-cerevisiae, genetic-variation, global analysis, budding yeast, prion, protein, transcription, mechanism, complex
Ämneskategorier Cell- och molekylärbiologi

Sammanfattning

The Med2, Med3 and Med15 proteins form a heterotrimeric subdomain in the budding yeast Mediator complex. This Med15 module is an important target for many gene specific transcription activators. A previous proteome wide screen in yeast identified Med3 as a protein with priogenic potential. In the present work, we have extended this observation and demonstrate that both Med3 and Med15 form amyloid-like protein aggregates under H2O2 stress conditions. Amyloid formation can also be stimulated by overexpression of Med3 or of a glutamine-rich domain present in Med15, which in turn leads to loss of the entire Med15 module from Mediator and a change in stress response. In combination with genome wide transcription analysis, our data demonstrate that amyloid formation can change the subunit composition of Mediator and thereby influence transcriptional output in budding yeast.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?