Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

No association between al… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

No association between allergy and current 25-hydroxy vitamin D in serum or vitamin D intake

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Malin Barman
Karin Jonsson
Bill Hesselmar
Anna Sandin
Ann-Sofie Sandberg
Agnes E Wold
Publicerad i Acta Paediatrica
Volym 104
Nummer/häfte 4
Sidor 405-413
ISSN 0803-5253
Publiceringsår 2015
Publicerad vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Avdelningen för pediatrik
Institutionen för biomedicin, avdelningen för infektionssjukdomar
Sidor 405-413
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1111/apa.12936
Ämnesord Vitamin D, Serum 25OHD, allergy, adolescents, diet
Ämneskategorier Näringslära

Sammanfattning

Aim

Vitamin D may be involved in allergy development, but there is conflicting evidence. We investigated if dietary intake of vitamin D and levels of 25OHD in serum differed between allergic and nonallergic adolescents and if serum 25OHD correlated with dietary intake of vitamin D or season of blood sampling.

Methods

Serum 25-hydroxy vitamin D (25OHD) levels were analysed in 13-year-old subjects with atopic eczema (n = 55), respiratory allergy (n = 55) or no allergy (n = 55). Intake of fat-containing foods was assessed by food-frequency questionnaires, and total daily vitamin D intake was calculated. Logistic regression was used to adjust for gender, parental allergy and time of blood sampling.

Results

Subjects with atopic eczema or respiratory allergy did not differ from nonallergic controls regarding serum 25OHD levels or calculated vitamin D intake. Subjects sampled in the autumn had significantly higher levels of serum 25OHD than subjects sampled in the winter or spring. Serum 25OHD levels correlated to consumption of vitamin D-fortified lean milk (p = 0.001).

Conclusion

The findings suggest no association between allergy and 25OHD levels in serum or vitamin D intake in adolescents. Serum 25OHD levels correlated to intake of vitamin D-fortified lean milk.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?