Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Selectivity in fragmentat… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Selectivity in fragmentation of N-methylacetamide after resonant K-shell excitation

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Peter Salen
Magdalena Kaminska
Richard J. Squibb
Robert Richter
Michele Alagia
Stefano Stranges
Peter van der Meulen
John H. D. Eland
Raimund Feifel
Vitali Zhaunerchyk
Publicerad i Physical Chemistry Chemical Physics - PCCP
Volym 16
Nummer/häfte 29
Sidor 15231-15240
ISSN 1463-9076
Publiceringsår 2014
Publicerad vid Institutionen för fysik (GU)
Sidor 15231-15240
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1039/C4CP01067A
https://gup.ub.gu.se/file/181062
Ämneskategorier Atom- och molekylfysik och optik

Sammanfattning

The fragmentation pattern of the peptide model system, N-methylacetamide, is investigated using ion time-of-flight (TOF) spectroscopy after resonant K-shell excitation. Corresponding near-edge X-ray absorption fine structure (NEXAFS) spectra recorded at high resolution at the C1s, N1s and O1s edges are presented. Analysis of the ion TOF data reveals a multitude of fragmentation channels and dissociation pathways. Comparison between the excitation of six different resonances in the vicinity of the C1s, N1s and O1s edges suggests evidence for site-selective bond breaking. In particular the breaking of the peptide bond and the N–C bond show a clear correlation with resonant excitation at the N1s edge. Also, stronger tendencies towards site-selective bond breaking are found for the generation of single ions compared with ion pairs. Analysis of angular distributions of ions from breakage of the peptide bond yields a fragmentation time of <400 fs.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?