Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

The unsaponifiable fracti… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

The unsaponifiable fraction of extra virgin olive oil promotes apoptosis and attenuates activation and homing properties of T cells from patients with inflammatory bowel disease

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare A. Cardeno
Maria K Magnusson
Hans Strid
C. A. de la Lastra
M. Sanchez-Hidalgo
Lena Öhman
Publicerad i Food Chemistry
Volym 161
Sidor 353-360
ISSN 0308-8146
Publiceringsår 2014
Publicerad vid Institutionen för biomedicin, avdelningen för mikrobiologi och immunologi
Institutionen för medicin, avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sidor 353-360
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2014....
Ämnesord Extra virgin olive oil; Unsaponifiable fraction; Inflammatory bowel disease; T cells
Ämneskategorier Näringslära

Sammanfattning

The unsaponifiable fraction (UF) of extra virgin olive oil (EV00) possesses anti-inflammatory properties and exerts preventative effects in murine models of inflammatory bowel disease (IBD). The present study was designed to determine the in vitro effects of UF on blood and intestinal T cells from IBD patients and healthy subjects. The T cell phenotype was investigated by flow cytometry and cytokine secretion was determined by ELISA. The presence of UF of EVO0 promoted apoptosis and attenuated activation of intestinal and blood T cells isolated from IBD patients, decreasing the frequency of CD69(+) and CD25(+) T cells and, also, the secretion of IFN-gamma. Moreover, UF reduced the expression of the gut homing receptor integrin beta 7 on blood T cells from IBD patients. In conclusion, UF modulates the activity and the gut homing capacity of T cells, and might therefore be considered as a dietary complement with an anti-inflammatory role in IBD patients. (C) 2014 Published by Elsevier Ltd.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?