Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Kommunikationen av produk… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kommunikationen av produktionens princip på bekostnad av det civilas?

Konferensbidrag (offentliggjort, men ej förlagsutgivet)
Författare Gabriella Sandstig
Publicerad i Nordic Political Science Association Conference 2014, NOPSA, 12-15 August, Gothenburg, Sweden. Working group 9: Nordisk socialdemokrati - från dominans till anpassning; Working group 35: Nordiska välfärdsstater - är de idealmodeller eller nedmonteringsobjekt?
Publiceringsår 2014
Publicerad vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG)
Språk sv
Ämnesord Försäkringskassan, det civilas princip, produktionens princip, regleringsbrev, innehållsanalys
Ämneskategorier Medie- och kommunikationsvetenskap, Studier av offentlig förvaltning

Sammanfattning

Vetenskaplig problematisering: I en analys av vilka politiska åtgärder som kommuniceras i de nordiska ländernas välfärdspolitiska (Esping-Andersen 1990) policydokument inom hälsoområdet konstateras att Sverige är det enda av de nordiska länderna i studien (Danmark, Finland och Norge) som inte har vidtagit utökade åtgärder för att förbättra sårbara gruppernas ställning i samhället (Povlsen m.fl. 2014). Samtidigt fortsätter förtroendet för den svenska välfärdsstaten vara intakt på ett övergripande plan (Svallfors 2011; Holmberg & Weibull 2012). Men även om tilltron för välfärdsstaten är gott och till och med har ökat (Skatteverket) har den under 2000-talets minskat för den svenska socialförsäkringen, särskilt för Försäkringskassan (FK) (Bretzer m.fl 2014). Syftet med analysen är att kartlägga vilka idéer som präglat styrningen av FK för att delförklara utmaningar i myndigheters kommunikation (Fredriksson & Pallas 2013) och mediernas ansvarsutkrävande (Djerf-Pierre m.fl. 2013). Analysen bygger på de sex principer Boltanski och Thévenot (2006) identifierat som allomfattande att förhålla sig till: ryktbarhet, det civila, produktionen, tradition, marknaden och kreativitet. Frågeställningen som besvaras är: Hur har kommunikationen av Försäkringskassans uppdrag från Regeringen förändrats under 2000-talet (i takt med att förtroendet för FK har minskat)? Data: Analysen av vilka principer som formar FK:s uppdrag från Regeringen baseras på kvantifierade kvalitativa innehållsanalyser av regleringsbreven gällande Riksförsäkringsverket respektive FK 2002–2010. Resultat: Under perioden som helhet domineras kommunikationen av produktionens princip, följt av det civilas samt ryktbarhetens princip. Två trender är skönjbara i förekomsten och dominansen av principer över tid där produktionens princip ökat över tid medan det civilas minskat. Ett minskat fokus på det civilas princip kommer tydligast till uttryck i nedtoningen eller borttagandet av principen i de övergripande målen som ska prägla verksamheten 2007 samt 2010. Några motsvarande kvalitativa uttryck för hur dominansen av produktionsprincipen ökat går inte att finna annat än att kvantitativt visa att förekomsten av denna princip har ökat.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?