Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Microbial modulation of e… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Microbial modulation of energy availability in the colon regulates intestinal transit.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Anita Wichmann
Ava Allahyar
Thomas U. Greiner
Hubert Plovier
Gunnel Östergren Lundén
Thomas Larsson
Daniel J Drucker
Nathalie M Delzenne
Patrice D Cani
Fredrik Bäckhed
Publicerad i Cell host & microbe
Volym 14
Nummer/häfte 5
Sidor 582-90
ISSN 1934-6069
Publiceringsår 2013
Publicerad vid Wallenberglaboratoriet
Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin
Sidor 582-90
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1016/j.chom.2013.09.0...
https://gup.ub.gu.se/file/124722
Ämneskategorier Medicinska grundvetenskaper

Sammanfattning

Gut microbiota contribute to host metabolic efficiency by increasing energy availability through the fermentation of dietary fiber and production of short-chain fatty acids (SCFAs) in the colon. SCFAs are proposed to stimulate secretion of the proglucagon (Gcg)-derived incretin hormone GLP-1, which stimulates insulin secretion (incretin response) and inhibits gastric emptying. We find that germ-free (GF) and antibiotic-treated mice, which have severely reduced SCFA levels, have increased basal GLP-1 levels in the plasma and increased Gcg expression in the colon. Increasing energy supply, either through colonization with polysaccharide-fermenting bacteria or through diet, suppressed colonic Gcg expression in GF mice. Increased GLP-1 levels in GF mice did not improve the incretin response but instead slowed intestinal transit. Thus, microbiota regulate the basal levels of GLP-1, and increasing these levels may be an adaptive response to insufficient energy availability in the colon that slows intestinal transit and allows for greater nutrient absorption.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?