Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Surface Transformations a… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Surface Transformations and Water Uptake on Liquid and Solid Butanol near the Melting Temperature

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Panos Papagiannakopoulos
Xiangrui Kong
Erik S Thomson
Nikola Markovic
Jan B. C. Pettersson
Publicerad i Journal of Physical Chemistry C
Volym 117
Nummer/häfte 13
Sidor 6678-6685
ISSN 1932-7447
Publiceringsår 2013
Publicerad vid Institutionen för kemi och molekylärbiologi
Sidor 6678-6685
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1021/jp4003627
Ämneskategorier Ytor och mellanytor, Yt- och kolloidkemi, Materialkemi

Sammanfattning

Water interactions with organic surfaces are of central importance in biological systems and many Earth system processes. Here we describe experimental studies of water collisions and uptake kinetics on liquid and solid butanol from 160 to 200 K. Hyperthermal D2O molecules (0.32 eV) undergo efficient trapping on both solid and liquid butanol, and only a minor fraction scatters inelastically after an 80% loss of kinetic energy to surface modes. Trapped molecules either desorb within a few ms, or are taken up by the butanol phase during longer times. The water uptake and surface residence time increase with temperature above 180 K indicating melting of the butanol surface 4.5 K below the bulk melting temperature. Water uptake changes gradually across the melting point and trapped molecules are rapidly lost by diffusion into the liquid above 190 K. This indicates that liquid butanol maintains a surface phase with limited water permeability up to 5.5 K above the melting point. These surface observations are indicative of an incremental change from solid to liquid butanol over a range of 10 K straddling the bulk melting temperature, in contrast to the behavior of bulk butanol and previously studied materials.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?