Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Catalytic Mechanism and P… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Catalytic Mechanism and Product Specificity of Oxidosqualene-Lanosterol Cyclase: A QM/MM Study

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare B. X. Tian
Leif A Eriksson
Publicerad i Journal of Physical Chemistry B
Volym 116
Nummer/häfte 47
Sidor 13857-13862
ISSN 1520-6106
Publiceringsår 2012
Publicerad vid Institutionen för kemi och molekylärbiologi
Sidor 13857-13862
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1021/jp3091396
Ämnesord saccharomyces-cerevisiae, deprotonation reactions, ring formation, force-field, b-ring, a-ring, c-ring, cyclization, density, rearrangement
Ämneskategorier Kemi, Fysikalisk kemi, Teoretisk kemi, Biofysikalisk kemi

Sammanfattning

Oxidosqualene-lanosterol cyclase (OSC) is a key enzyme in the biosynthesis of cholesterol. The catalytic Mechanism and the product specificity of OSC have herein been studied : using, QM/MM calculations:, According to our. Calculations, the protonation of the epoxide ring or oxidosqualene is rate limiting Wild type OSC (which generates lanosterol), and the mutants H232S (which generates parkeol) and H232T (which generates protosta-12,24-dien-beta-ol) were modeled, in order to explain the product specificity thereof. We show that the product specificity of OSC at the hydride/methyl-shifting stage is unlikely to be achieved by the stabilization of the cationic intermediates, as the precursor of lanosterol is in fact not the most stable cationic intermediate for wild type OSC. The energy barriers for the product determining conversions are instead found to be related to the product specificity of different OSC mutants, and we thus suggest that the product specificity of OSC is likely to be Controlled by kinetics,, rather than thermodynamics.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?