Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Rutinmässig kartläggning … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Rutinmässig kartläggning av våld mellan föräldrar på en barn- och ungdomspsykiatrisk öppenvårdsmottagning – en kvalitativ studie

Konferensbidrag (offentliggjort, men ej förlagsutgivet)
Författare Ole Hultmann
Publicerad i Den 7. Nordiska konferanse om barnemisshandling och omsorgssvikt. 14 maj 2012, Bergen
Publiceringsår 2012
Publicerad vid Psykologiska institutionen
Språk sv
Länkar 7thnordiccongress.wordpress.com/
Ämneskategorier Tillämpad psykologi

Sammanfattning

Förekomsten av våld i familjer som besöker Barn och ungdomspsykiatrin (BUP) ligger på ca 25 % enligt existerande studier. 14 terapeuter på BUP intervjuades om deras erfarenheter av att rutinmässigt använda ett kort frågeformulär; Partner Violence Screening (PVS) för att vid nybesöket kartlägga för våld mellan föräldrar. Terapeuterna hade vid tiden för studien praktiserad rutinmässigt tillfrågande om våld under flera år och var därför erfarna inom området. I studien fokuserades på kvarvarande svårigheter hos terapeuter vid rutinmässig kartläggning av våld. I analysen av deras svar framkom tre teman: 1) Ett hinder; rutinmässigt frågande om våld kunde leda till att den våldsutsatta utsattas för ytterligare fara eller påverkade relationen till terapeuten negativt, 2) Ambivalens; vikten av att ställa frågan om våld erkändes och gav anledning till reflektioner om egna begränsningar, 3) En hjälpsam struktur. Studien visade att implementering av rutinmässig tillfrågande om våld vid nybesöket är en process om tar lång tid. Processen har lett till en markant ökning i frågande om våld vid nybesöket. Rutinmässig kartläggning vid nybesöket förutsätter individuella samtal i som komplement till familjesamtalet. Underlättande faktorer har varit samarbete med universitetet, diskussioner i arbetsgruppen och kontroll och stöd vid införandet av rutinen. Preliminära kvantitativa resultat av kartläggning med PVS kommer också att presenteras.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?