Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Carrot cropping on organi… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Carrot cropping on organic soil is a hotspot for nitrous oxide emissions

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Per Weslien
Tobias Rütting
Åsa Kasimir Klemedtsson
Leif Klemedtsson
Publicerad i Nutrient Cycling in Agroecosystems
Volym 94
Nummer/häfte 2-3
Sidor 249-253
ISSN 1385-1314
Publiceringsår 2012
Publicerad vid Institutionen för geovetenskaper
Institutionen för biologi och miljövetenskap
Sidor 249-253
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1007/s10705-012-9538-...
Ämnesord Organic soil, Drainage, Greenhouse gas, Root vegetable, nitrous oxide
Ämneskategorier Miljövetenskap, Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske, Jordbruksvetenskap, Markvetenskap

Sammanfattning

The emissions of the greenhouse gas nitrous oxide (N2O) were measured from a non nitrogen fertilized carrot (Daucus carota ssp. sativa) field on an organic soil in Sweden during one cropping and post-harvest season. The cumulative emission during the measuring period of 149 days was 41 (±2.8) kg N2O ha−1. Dividing the measuring period into a cropping and a post-harvest period revealed that the presence of carrots strongly stimulated N2O emissions, as the emission during the cropping period was one order of magnitude higher compared to the post-harvest period. The N2O emission from the carrot field were higher than fluxes reported from cereal crop and grass production, but in the same order as reported fluxes from vegetable cropping on organic soils. In conclusion, our results indicate that the cultivation of root vegetable, such as carrots, on organic soil can be a high point source for N2O emissions.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?