Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Skolskrivande, genre och … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Skolskrivande, genre och register. En jämförelse mellan två systemisk-funktionella kontextmodeller

Kapitel i bok
Författare Per Holmberg
Publicerad i Nordisk socialsemiotik : pædagogiske, multimodale og sprogvidenskabelige landvindinger /Thomas Hestbæk Andersen og Morten Boeriis (red.)
Sidor 221-245
ISBN 978-87-7674-657-5
Förlag Syddansk Universitetsforlag
Förlagsort Odense
Publiceringsår 2012
Publicerad vid Institutionen för svenska språket
Sidor 221-245
Språk sv
Ämnesord textanalys, genre, register, systemisk-funktionell lingvistik
Ämneskategorier Språk och litteratur

Sammanfattning

Artikeln presenterar och diskuterar Jim Martins och Michael Hallidays olika kontextmodeller, med speciellt fokus på modellernas tillämplighet i forskning om skrivande i skolan. Diskussionen konkretiseras av att båda modellerna används i analys av ett skrivförlopp där en klass svenska gymnasieelever skriver insändare. Behovet av en teoretisk undersökning av de systemisk-funktionella kontextmodellerna motiveras utifrån dels att teorin fått starkt genomslag i svensk skolforskning och skolutveckling, dels att teoridiskussionen kring dessa frågor hittills varit svag också internationellt. Analysexemplet visar hur skrivförloppet med Martins genremodell kan förstås som en sekvens av texter i olika genrer fram till att klassen i grupper producerar sina insändare vilka struktureras antingen efter genren ställningstagande (vilket läraren instruerat dem till) eller efter genren förklaring. Hallidays registermodell visar sig kunna ge en mer komplex förståelse av hur de olika kontextuella variablerna samspelar i situationen, och också belysa elevernas val av en textstruktur på tvärs mot lärarens instruktion. I artikelns avslutande diskussion framhålls förtjänsterna med den deskriptiva apparaten i genremodellen. Kritik riktas emellertid mot genremodellens teoretiska placering av genre som ett överordnat skikt. Registermodellen framhålls som ett mer dynamiskt alternativ såväl för förståelsen av texters roll i sociala aktiviteter som för en didaktisk praktik som också siktar på att eleverna ska utveckla självständighet som skribenter. Artikeln är ett arbete utfört inom projektet Text- och kunskapsutveckling i skolan, finansierat av svenska Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?