Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Sustained glycolytic osci… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sustained glycolytic oscillations in individual isolated yeast cells

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Anna-Karin Gustavsson
D. D. van Niekerk
Caroline B. Adiels
F. B. du Preez
Mattias Goksör
J. L. Snoep
Publicerad i Febs Journal
Volym 279
Nummer/häfte 16
Sidor 2837-2847
ISSN 1742-464X
Publiceringsår 2012
Publicerad vid Institutionen för fysik (GU)
Sidor 2837-2847
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1111/j.1742-4658.2012...
Ämnesord cell heterogeneity, glycolysis, limit-cycle oscillation, mathematical model, microfluidic chamber, saccharomyces-cerevisiae, nutrient starvation, optical tweezers, single-cell, make-up, synchronization, dynamics, manipulation, laser, acetaldehyde
Ämneskategorier Biokemi, Fysik

Sammanfattning

Yeast glycolytic oscillations have been studied since the 1950s in cell-free extracts and intact cells. For intact cells, sustained oscillations have so far only been observed at the population level, i.e. for synchronized cultures at high biomass concentrations. Using optical tweezers to position yeast cells in a microfluidic chamber, we were able to observe sustained oscillations in individual isolated cells. Using a detailed kinetic model for the cellular reactions, we simulated the heterogeneity in the response of the individual cells, assuming small differences in a single internal parameter. This is the first time that sustained limit-cycle oscillations have been demonstrated in isolated yeast cells. Database ?The mathematical model described here has been submitted to the JWS Online Cellular Systems Modelling Database and can be accessed at free of charge.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?