Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Maskininlärningsbaserad i… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Maskininlärningsbaserad indexering av digitaliserade museiartefakter - projektrapport

Rapport
Författare Lars Höglund
Johan Eklund
Kenneth Wilhelmsson
Förlag University of Gothenburg
Förlagsort Göteborg
Publiceringsår 2012
Publicerad vid Enheten för biblioteks- och informationsvetenskap
Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori
Språk sv
Länkar hdl.handle.net/2077/30648
Ämnesord Maskininlärningsbaserad indexering, VSM, vektorrymdsmodeller, bildsökning
Ämneskategorier Datalogi, Informatik, Informatik och systemvetenskap, Bildanalys, Språkteknologi (språkvetenskaplig databehandling)

Sammanfattning

Projektet har genomfört försök med maskinbaserad analys och maskininlärning för automatisk indexering och analys av bilder som stöd för registrering av föremål i museibestånd. Resultaten visar att detta är möjligt för avgränsade delmängder i kombination med maskininlärning som stöd för, men inte som ersättning för, manuell analys. Projektet har också funnit behov av utveckling av ett användargränssnitt för både text och bildsökning och utvecklat en prototyplösning för detta, vilket finns dokumenterat i denna rapport och i ett separat appendix till rapporten. Materialet utgör grundunderlag för implementeringar som innebär utökade sökmöjligheter, effektivare registrering samt ett användarvänligt gränssnitt. Arbetet ligger i framkant av forskningsområdets resultat och etablerade metoder och kombinerar statististiska, lingvistiska och datavetenskapliga metoder. Se länk till rapport och även länk till appendix längre ned.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?