Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

EN BRA SAK ATT HA MED SIG… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

EN BRA SAK ATT HA MED SIG. Språkval och identitetskonstruktion i en internationell miljö

Konferensbidrag (offentliggjort, men ej förlagsutgivet)
Författare Marie Rydenvald
Publicerad i ASLA:s skriftserie
Nummer/häfte 23
Publiceringsår 2011
Publicerad vid Institutionen för svenska språket
Språk sv
Länkar dalea.du.se/research/?itemId=5999
Ämnesord modersmål, förstaspråk, flerspråkighet, språkliga val, språkligt kapital, identitetskonstruktion, synkretiska identiteter
Ämneskategorier Svenska språket

Sammanfattning

Den rörlighet som utmärker dagens samhälle påverkar också migrationsmönstren. 1900-talets gästarbetare har ersatts av 2000-talets transmigranter; högutbildad arbetskraft hemmahörig i det internationella samhället med världen som arbetsplats. Termen TCK (Third Culture Kids) har kommit att användas om transmigranternas barn, då de vare sig växer upp i föräldrarnas hemlandskultur eller i värdlandskulturen, utan i det globaliserade internationella samhällets konglomerat av kulturer. Barnen och ungdomarna är flerspråkiga. Ofta har de engelska som undervisnings- och umgängesspråk, ett annat språk som modersmål och familjespråk samt värdlandets språk i samhällskontakter. Varken flerspråkigheten eller den mångkulturella miljön är en bortkopplingsbar del av ungdomarnas liv, utan utgör snarare den arena där de lever sina liv och konstruerar sina identiteter. Hur avspeglar sig ungdomarnas flerspråkighet i deras identitetskonstruktion? Vilken problematik uppstår mellan förstaspråk och modersmål? Hur förvaltar och investerar de i sitt språkliga kapital? Artikeln utgår från en studie av utlandssvenska ungdomars språkval på det internationella gymnasieprogrammet IB.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?