Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Inflation Dynamics and Fo… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Inflation Dynamics and Food Prices in Ethiopia

Rapport
Författare Dick Durevall
Josef L. Loening
Yohannes A. Birru
Förlag University of Gothenburg
Förlagsort Göteborg
Publiceringsår 2010
Publicerad vid Centrum för globalisering och utveckling (GCGD)
Institutionen för nationalekonomi med statistik
Språk en
Länkar hdl.handle.net/2077/24038
Ämnesord Commodity prices; Ethiopia; Food Policy; Food Prices; Global Food Price Crises; Monetary Policy
Ämneskategorier Nationalekonomi

Sammanfattning

During the global food crisis, Ethiopia experienced an unprecedented increase in inflation, among the highest in Africa. Using monthly data over the past decade, we estimate models of inflation to identify the importance of the factors contributing to CPI inflation and three of its major components: cereal prices, food prices, and non-food prices. Our main finding is that movements in international food and goods prices, measured in domestic currency, determined the long-run evolution of domestic prices. In the short run, agricultural supply shocks affected food inflation, causing large deviations from long-run price trends. Monetary policy seems to have accommodated price shocks, but money supply growth affected short-run non-food price inflation. Our results suggest that when analyzing inflation in developing economies with a large food share in consumer prices, world food prices and domestic agricultural production should be considered. Omitting these factors can lead to biased results and misguided policy decisions.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?