Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Food-induced antisecretor… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Food-induced antisecretory factor activity is correlated with small bowel length in patients with intestinal resections.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Stefan Lange
Ingvar Bosaeus
Eva Jennische
Ewa Johansson
Birgitta K Lundgren
Ivar Lönnroth
Publicerad i APMIS : acta pathologica, microbiologica, et immunologica Scandinavica
Volym 111
Nummer/häfte 10
Sidor 985-8
ISSN 0903-4641
Publiceringsår 2003
Publicerad vid Institutionen för anatomi och cellbiologi
Institutionen för invärtesmedicin, Avdelningen för klinisk näringslära
Institutionen för laboratoriemedicin, Avdelningen för klinisk bakteriologi
Sidor 985-8
Språk en
Länkar www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...
Ämnesord Adult, Case-Control Studies, Cereals, Crohn Disease, diet therapy, pathology, surgery, Diarrhea, prevention & control, Dietary Supplements, Female, Food Handling, Humans, Intestine, Small, pathology, physiopathology, surgery, Male, Middle Aged, Neuropeptides, biosynthesis
Ämneskategorier Klinisk bakteriologi, Mikrobiologi inom det medicinska området

Sammanfattning

Specially processed cereals (SPC) can increase antisecretory factor (AF) activity in humans with an intact intestine. The aim of the present study was to investigate whether AF synthesis could be induced in patients who had been subjected to intestinal resections. Eight patients with varying extents of intestinal resections due to Crohn's disease and six healthy controls participated. All subjects received 54 g SPC daily for 2 weeks. Plasma AF activity was determined before, during and after the treatment period. Baseline diet and medications were kept unchanged. The patients registered the daily number of bowel movements. The SPC diet increased AF activity in all controls. In the patients there was a significant correlation between the length of the remaining small intestine and AF induction (r=0.94, p<0.01) and only those patients with a remaining small intestine of about 3 m reached AF values comparable to those in healthy subjects. It is concluded that small bowel length is related to the ability of humans to induce AF activity by dietary means.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?