Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Peptostreptococcus russel… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Peptostreptococcus russellii sp. nov., isolated from a swine-manure storage pit.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Terence R Whitehead
Michael A Cotta
Enevold Falsen
Edward R.B. Moore
Paul A Lawson
Publicerad i International journal of systematic and evolutionary microbiology
Volym 61
Nummer/häfte 8
Sidor 1875-1879
ISSN 1466-5034
Publiceringsår 2011
Publicerad vid Institutionen för biomedicin, avdelningen för infektionssjukdomar
Sidor 1875-1879
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1099/ijs.0.023762-0
Ämnesord Peptostreptococcus russellii, Firmicutes, swine manure, 16S rRNA, cell fatty acids, peptidoglycan
Ämneskategorier Molekylärbiologi, Mikrobiologi

Sammanfattning

A polyphasic taxonomic study was performed on seven strains of an unknown Gram-positive, nonspore-forming, obligately anaerobic coccus-shaped bacterium isolated from a swine-manure storage pit. Comparative 16S rRNA gene sequencing confirmed that all these isolates were highly related to each other and formed a hitherto unknown linage within the clostridial rRNA XI cluster of organisms. Pairwise analysis demonstrated that the novel organism to be most closely related to Peptostreptococcus anaerobius and Peptostreptococcus stomatis with 16S rDNA gene sequence similarity values of 95.5% and 93.0%, respectively. The peptidoglycan type of the cell wall was determined to be A4α L-Lys-D-Asp with glucose, xylose and traces of mannose as the cell wall sugars. Based on biochemical, chemotaxomonic, and phylogenetic evidence it is proposed that the unknown bacterium be classified as a new species, Peptostreptococcus russellii sp. nov. The type strain is RT-10BT (=CCUG 58235T = NRRL B-59380T= DSM 23041T).

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?