Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Confounding factors influ… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Confounding factors influencing amyloid Beta concentration in cerebrospinal fluid.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Maria Bjerke
Erik Portelius
Lennart Minthon
Anders Wallin
Henrik Anckarsäter
Rolf Anckarsäter
Niels Andreasen
Henrik Zetterberg
Ulf Andreasson
Kaj Blennow
Publicerad i International journal of Alzheimer's disease
Volym 2010
Sidor pii 986310
ISSN 2090-0252
Publiceringsår 2010
Publicerad vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi
Sidor pii 986310
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.4061/2010/986310
Ämneskategorier Psykiatri

Sammanfattning

Background. Patients afflicted with Alzheimer's disease (AD) exhibit a decrease in the cerebrospinal fluid (CSF) concentration of the 42 amino acid form of beta-amyloid (Abeta(42)). However, a high discrepancy between different centers in measured Abeta(42) levels reduces the utility of this biomarker as a diagnostic tool and in monitoring the effect of disease modifying drugs. Preanalytical and analytical confounding factors were examined with respect to their effect on the measured Abeta(42) level. Methods. Aliquots of CSF samples were either treated differently prior to Abeta(42) measurement or analyzed using different commercially available xMAP or ELISA assays. Results. Confounding factors affecting CSF Abeta(42) levels were storage in different types of test tubes, dilution with detergent-containing buffer, plasma contamination, heat treatment, and the origin of the immunoassays used for quantification. Conclusion. In order to conduct multicenter studies, a standardized protocol to minimize preanalytical and analytical confounding factors is warranted.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?