Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Ghrelin increases intake … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ghrelin increases intake of rewarding food in rodents.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Emil Egecioglu
Elisabeth Jerlhag
Nicolas Salomé
Karolina P Skibicka
David Haage
Mohammad Bohlooly-Yeganeh
Daniel Andersson
Mikael Bjursell
Daniel Perrissoud
Jörgen Engel
Suzanne L. Dickson
Publicerad i Addiction biology
Volym 15
Nummer/häfte 3
Sidor 304-11
ISSN 1369-1600
Publiceringsår 2010
Publicerad vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi
Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för farmakologi
Sidor 304-11
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1111/j.1369-1600.2010...
https://gup.ub.gu.se/file/114758
Ämneskategorier Fysiologi

Sammanfattning

We investigated whether ghrelin action at the level of the ventral tegmental area (VTA), a key node in the mesolimbic reward system, is important for the rewarding and motivational aspects of the consumption of rewarding/palatable food. Mice with a disrupted gene encoding the ghrelin receptor (GHS-R1A) and rats treated peripherally with a GHS-R1A antagonist both show suppressed intake of rewarding food in a free choice (chow/rewarding food) paradigm. Moreover, accumbal dopamine release induced by rewarding food was absent in GHS-R1A knockout mice. Acute bilateral intra-VTA administration of ghrelin increased 1-hour consumption of rewarding food but not standard chow. In comparison with sham rats, VTA-lesioned rats had normal intracerebroventricular ghrelin-induced chow intake, although both intake of and time spent exploring rewarding food was decreased. Finally, the ability of rewarding food to condition a place preference was suppressed by the GHS-R1A antagonist in rats. Our data support the hypothesis that central ghrelin signaling at the level of the VTA is important for the incentive value of rewarding food.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?