Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Formation of geometricall… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Formation of geometrically complex lipid nanotube-vesicle networks of higher-order topologies

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare M. Karlsson
Kristin Sott
M. Davidson
A. S. Cans
P. Linderholm
D. Chiu
Owe Orwar
Publicerad i Proceedings of the National Academy of Science of the United States of America
Volym 99
Nummer/häfte 18
Sidor 11573-8
ISSN 0027-8424
Publiceringsår 2002
Publicerad vid Institutionen för fysik (GU)
Sidor 11573-8
Språk en
Länkar www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...
Ämnesord Lipids/*chemistry, Microscopy, Fluorescence, Molecular Structure
Ämneskategorier Kemi

Sammanfattning

We present a microelectrofusion method for construction of fluid-state lipid bilayer networks of high geometrical complexity up to fully connected networks with genus = 3 topology. Within networks, self-organizing branching nanotube architectures could be produced where intersections spontaneously arrange themselves into three-way junctions with an angle of 120 degrees between each nanotube. Formation of branching nanotube networks appears to follow a minimum-bending energy algorithm that solves for pathway minimization. It is also demonstrated that materials can be injected into specific containers within a network by nanotube-mediated transport of satellite vesicles having defined contents. Using a combination of microelectrofusion, spontaneous nanotube pattern formation, and satellite-vesicle injection, complex networks of containers and nanotubes can be produced for a range of applications in, for example, nanofluidics and artificial cell design. In addition, this electrofusion method allows integration of biological cells into lipid nanotube-vesicle networks.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?