Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Work-related stress in wo… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Work-related stress in women. Assessment, prevalence and return to work

Paper i proceeding
Författare Kristina Holmgren
Publicerad i AT-forums abstraktsamling 2009
Publiceringsår 2009
Publicerad vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för klinisk neurovetenskap och rehabilitering
Språk sv
Ämnesord Work-related stress, gender, return to work, person-environment interaction, sick-leave, supervisor perspective, questionnaire, prevalence, focus groups, cross-sectional study
Ämneskategorier Arbetsterapi

Sammanfattning

Arbetsrelaterad stress är vanligt förekommande och kan vara sammankopplat med ohälsa och sjukfrånvaro, särskilt uttalat hos kvinnor. Det övergripande syftet med denna avhandling var att få veta mer om arbetsrelaterad stress hos kvinnor och om deras möjligheter och hinder för att återgå till arbete. I syftet ingick också att utveckla ett frågeformulär som mäter arbetsrelaterad stress hos kvinnor. Avhandlingen baserades dels på två kvalitativa fokusgruppsstudier, dels på två kvantitativa studier: en instrumentutvecklingsstudie och en epidemiologisk tvärsnittsundersökning. Resultat: Kvinnor sjukskrivna för arbetsrelaterad stress beskrev hur personliga likväl som arbetsrelaterade faktorer påverkade deras möjligheter att gå tillbaka till arbetet. Chefer med ett rehabiliteringsansvar beskrev sig själva som nyckelpersoner i rehabiliteringen och att rehabiliteringsarbetet ska ses som en del i ett större sammanhang, påverkat av samhället, av arbetsplatsens krav och resurser, och av samspelet mellan alla inblandade parter. Work Stress Questionnaire utvecklades med frågor om inflytande på arbetet, otydlig organisation och konflikter, höga egna krav och engagemang, och arbetets påverkan på fritiden. Validiteten bekräftades och reliabiliteten var tillfredsställande. I tvärsnittstudien rapporterade tio procent hög upplevd stress på grund av otydlig organisation och konflikter, och 25 procent rapporterade hög upplevd stress på grund av höga egna krav och engagemang. Arbetsrelaterad stress var signifikant sammankopplat med ökad sannolikhet för en hög nivå av självrapporterade besvär och sjukskrivning. Slutsats: Arbetsrelaterad stress hos kvinnor måste sättas in i ett samhälleligt sammanhang med speciellt fokus på samspelet mellan individ och omgivning.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?