Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Ten years of elevated atm… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ten years of elevated atmospheric carbon dioxide alters

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Tobias Rütting
Tim J Clough
Christoph Müller
Marc Lieffering
P C D Newton
Publicerad i Global Change Biology
Volym 16
Nummer/häfte 9
Sidor 2530-2542
ISSN 1354-1013
Publiceringsår 2010
Publicerad vid Institutionen för växt- och miljövetenskaper
Sidor 2530-2542
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1111/j.1365-2486.2009...
Ämnesord elevated CO2, grazing, 15N tracing, model, progressive N limitation, soil, gross N transformation,
Ämneskategorier Mikrobiologi, Terrestrisk ekologi, Markvetenskap

Sammanfattning

The increasing concentration of atmospheric carbon dioxide (CO2) is expected to lead to enhanced competition between plants and microorganisms for the available nitrogen (N) in soil. Here, we present novel results from a 15N tracing study conducted with a sheep-grazed pasture soil that had been under 10 years of CO2 enrichment. Our study aimed to investigate changes in process-specific gross N transformations in a soil previously exposed to an elevated atmospheric CO2 (eCO2) concentration and to examine indicators for the occurrence of progressive nitrogen limitation (PNL). Our results show that the mineralization–immobilization turnover (MIT) was enhanced under eCO2, which was driven by the mineralization of recalcitrant organic N. The retention of N in the grassland was enhanced by increased dissimilatory NO3− reduction to NH4+ (DNRA) and decreased NH4+ oxidation. Our results indicate that heterotrophic processes become more important under eCO2. We conclude that higher MIT of recalcitrant organic N and enhanced N retention are mechanisms that may alleviate PNL in grazed temperate grassland.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?