Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Endobacteria in some ecto… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Endobacteria in some ectomycorrhiza of Scots Pine (Pinus sylvestris)

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare H Izumi
IC Anderson
IJ Alexander
K Killham
Edward R.B. Moore
Publicerad i FEMS Microbiology Ecology
Volym 56
Nummer/häfte 1
Sidor 34-43
ISSN 1574-6941
Publiceringsår 2006
Publicerad vid Institutionen för biomedicin, avdelningen för infektionssjukdomar
Sidor 34-43
Språk en
Länkar www3.interscience.wiley.com/cgi-bin...
Ämnesord endobacteria, ectomycorrhiza, ectomycorrhizal fungi, 16S rRNA genes
Ämneskategorier Mikrobiologi

Sammanfattning

The diversity of cultivable endobacteria associated with four different ectomycorrhizal morphotypes (Suillus flavidus, Suillus variegatus, Russula paludosa and Russula sp.) of Scots pine (Pinus sylvestris) was analysed by restriction fragment length polymorphism profiling of PCR-amplified rDNA intergenic spacer regions and by sequence analyses of 16S rRNA genes. Ectomycorrhizal root tip surface-sterilization methods were developed and assessed for their efficiencies. Bacterial communities from surface-sterilized ectomycorrhizal root tips were different from those of ectomycorrhizal root tips without surface-sterilization for all the morphotypes studied. Endobacteria belonging to the genera Pseudomonas, Burkholderia and Bacillus were isolated from more than one ectomycorrhizal morphotype, whereas species of Rahnella, Janthinobacterium and Rhodococcus were only isolated from the single morphotypes of S. variegatus, R. paludosa and Russula sp., respectively. Some of the isolated endobacteria utilized fungal sugars more readily than typical plant sugars in carbon utilization assays.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?