Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Functional brown adipose … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Functional brown adipose tissue in healthy adults.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Kirsi A Virtanen
Martin Lidell
Janne Orava
Mikael Heglind
Rickard Westergren
Tarja Niemi
Markku Taittonen
Jukka Laine
Nina-Johanna Savisto
Sven Enerbäck
Pirjo Nuutila
Publicerad i The New England journal of medicine
Volym 360
Nummer/häfte 15
Sidor 1518-25
ISSN 1533-4406
Publiceringsår 2009
Publicerad vid Institutionen för biomedicin, avdelningen för medicinsk genetik och klinisk genetik
Sidor 1518-25
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1056/NEJMoa0808949
Ämnesord Adipocytes, Brown, metabolism, Adipose Tissue, Brown, cytology, metabolism, Adiposity, Adult, Biopsy, Cold Temperature, Energy Metabolism, Fluorodeoxyglucose F18, diagnostic use, pharmacokinetics, Gene Expression, Genetic Markers, physiology, Humans, Ion Channels, genetics, metabolism, Male, Middle Aged, Mitochondrial Proteins, genetics, metabolism, Positron-Emission Tomography, RNA, Messenger, metabolism, Radiopharmaceuticals, diagnostic use, pharmacokinetics, Up-Regulation
Ämneskategorier Medicin och Hälsovetenskap

Sammanfattning

Using positron-emission tomography (PET), we found that cold-induced glucose uptake was increased by a factor of 15 in paracervical and supraclavicular adipose tissue in five healthy subjects. We obtained biopsy specimens of this tissue from the first three consecutive subjects and documented messenger RNA (mRNA) and protein levels of the brown-adipocyte marker, uncoupling protein 1 (UCP1). Together with morphologic assessment, which showed numerous multilocular, intracellular lipid droplets, and with the results of biochemical analysis, these findings document the presence of substantial amounts of metabolically active brown adipose tissue in healthy adult humans.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?