Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Mänskliga möten över grän… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mänskliga möten över gränser - Vård och social omsorg i det mångkulturella samhället

Samlingsverk
Författare Carl Martin Allwood
Per Johnsson
ISBN 978147084678
Förlag LIBER
Förlagsort Stockholm
Publiceringsår 2009
Publicerad vid Psykologiska institutionen
Språk sv
Ämnesord Kulturmöten, Invandrare, vård och omsorg, psykologi, det mångkulturella samhället
Ämneskategorier Psykiatri, Folkhälsovetenskap, global hälsa, socialmedicin och epidemiologi, Samhällsvetenskap, Övrig annan samhällsvetenskap

Sammanfattning

I dag bor det i Sverige ca 1,4 miljoner människor som kommit hit från andra länder. De har alla olika bakgrund, kultur och historia. Många av dessa personer uppsöker medicinsk och psykologisk behandling eller social omsorg. Men både hos vårdgivare och t ex inom det svenska utbildningssystemet finns fortfarande kunskapsbrister om hur man på bästa sätt kan hjälpa och stödja personer med annan bakgrund än den traditionellt svenska. Mänskliga möten över gränser - Vård och social omsorg i det mångkulturella samhället försöker fylla några av dessa luckor. Boken erbjuder både teoretiska kunskaper och praktiska råd om hur vi kan möta dessa människor, över såväl kulturella som sociala och erfarenhetsmässiga gränser. Den skildrar många av de viktiga men ibland svåra frågor som kan uppstå när människor från andra kulturer, med andra erfarenheter och referensramar, möter det svenska samhället i allmänhet och vård och omsorg i synnerhet. Boken tar bland annat upp: - barn och vuxna i asylprocessen - posttraumatiska störningar hos flyktingar - smärtans psykologi och fysiologi - hedersrelaterat familjevåld - synen på sjukdomars orsak i olika kulturer - den svenska primärvårdens möte med invandrare - människans kognitiva förmågor i ett mångkulturellt samhälle, inklusive deras diagnos - psykoterapi och rådgivning till flyktingar - anpassning i ett mångkulturellt samhälle, främst i mötet mellan inflyttade och vården.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?