Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Methane and nitrous oxide… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Methane and nitrous oxide fluxes from a farmed Swedish Histosol

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Åsa Kasimir Klemedtsson
Per Weslien
Leif Klemedtsson
Publicerad i European Journal of Soil Science
Volym 60
Sidor 321-331
ISSN 1365-2389
Publiceringsår 2009
Publicerad vid Institutionen för geovetenskaper
Institutionen för växt- och miljövetenskaper
Sidor 321-331
Språk en
Länkar www3.interscience.wiley.com.ezproxy...
Ämnesord greenhouse gas
Ämneskategorier Geovetenskap och miljövetenskap, Biologiska vetenskaper

Sammanfattning

Fluxes of the greenhouse gases methane (CH4) and nitrous oxide (N2O) from histosolic soils (which account for approximately 10% of Swedish agricultural soils) supporting grassley and barley production in Sweden were measured over 3 years using static chambers. Emissions varied both over area and time. Methane was both produced and oxidized in the soil: fluxes were small, with an average emission of 0.12 g CH4 m 2 year 1 at the grassley site and net uptake of 0.01 g CH4 m 2 year 1 at the barley field. Methane emission was related to soil water, with more emission when wet. Nitrous oxide emissions varied, with peaks of emission after soil cultivation, ploughing and harrowing. On average, the grassley and barley field had emissions of 0.20 and 1.51 g N2O m 2 year 1, respectively. We found no correlation between N2O and soil factors, but the greatest N2O emission was associated with the driest areas, with < 60% average waterfilled pore space. We suggest that the best management option to mitigate emissions is to keep the soil moderately wet with permanent grass production, which restricts N2O emissions whilst minimizing those of CH4.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?