Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Informationsplikt för ska… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Informationsplikt för skatterådgivare

Artikel i övriga tidskrifter
Författare David Kleist
Publicerad i Skattenytt
Volym 2018
Nummer/häfte 7-8
Sidor 519-540
ISSN 0346-1254
Publiceringsår 2018
Publicerad vid Juridiska institutionen
Sidor 519-540
Språk sv
Ämnesord informationsplikt, informationsskyldighet, skatterådgivare, mandatory disclosure, DAC, Directive on Administrative Co-operation, skatteflykt, aggressiv skatteplanering
Ämneskategorier Finansrätt

Sammanfattning

Enligt nyligen antagna ändringar i Rådets direktiv 2011/16/EU av den 15 februari 2011 om administrativt samarbete i fråga om beskattning ska medlemsstaterna införa regler om informationsplikt för bland annat skatterådgivare, som innebär att vissa typer av skatteplaneringsarrangemang ska rapporteras till skattemyndigheterna inom 30 dagar. Tanken är att skattemyndigheterna därigenom snabbt ska kunna reagera på så kallad aggressiv skatteplanering, exempelvis genom riktade granskningar. Det finns också en förhoppning om att informationsplikten ska ha en avskräckande effekt och minska förekomsten av aggressiv skatteplanering med hänsyn till den ökade risken för att skatteplaneringen uppmärksammas och blir ifrågasatt och att skatteplaneringen får ett kortare bäst-före-datum. Reglerna kan dock väntas leda till stor osäkerhet och betydande kostnader för de skattskyldiga som, tillsammans med sina rådgivare, måste bedöma om rapporteringsplikt föreligger, för vem och när, samt hantera rapporteringen. Informationsplikten är också problematisk i förhållande till den juridiska rådgivarens roll, eftersom en skatterådgivare som lämnar information till skattemyndigheten därigenom avslöjar både att klienten har konsulterat rådgivaren och delar av innehållet i kommunikationen mellan rådgivaren och klienten. Syftet med denna artikel är att översiktligt beskriva direktivets regler och att diskutera några av de många frågor som informationsplikten ger upphov till.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?