Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Sjukfrånvaro bland syssel… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sjukfrånvaro bland sysselsatta i Sverige till följd av arbetsorsakade besvär i rygg och arm

Rapport
Författare Adnan Noor
Mats Hagberg
ISBN 9789178761432
Förlag Arbets- och miljömedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs Universitet
Förlagsort Göteborg,
Publiceringsår 2012
Publicerad vid Institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, enheten för arbets-och miljömedicin
Språk sv
Länkar www.amm.se/publikationer/rapporter/
Ämneskategorier Folkhälsomedicinska forskningsområden, Samhällsmedicin, Folkhälsovetenskap, Epidemiologi, Yrkesmedicin

Sammanfattning

Det övergripande syftet i denna studie har varit att ta fram en uppskattat antalet på sysselsatta med arbetsorsakade besvär och uppskattad siffror på sjukfrånvarodagar till följd av dessa besvär i Sverige. Metod: Studiebas var Sveriges sysselsatta befolkning, män och kvinnor mellan 16-64 år som år 2009 var drygt 4,3 miljoner. Vi har använt SCBs Arbetsorsakade besvär undersökning för år 2010,som avser arbetssituation under 2009. SCB hade ett urval på 20278 personer och 93 % (18778) valde att delta i undersökningen. Arbetsorsakade besvär undersökning består av frågor om fysisk och psykisk arbetsorsakade besvär, sjukfrånvaro och åtgärder som vidtagits efter förekomsten av arbetsorsakade besvär. Resultat: Sysselsatta med AOB i rygg-arm (AOB-RA) stod för runt 4,6 miljoner sjukfrånvaro dagar, motsvarande 52 % av sjukfrånvaro till följd av AOB. Kvinnorna stod för högre andel av sjukfrånvaro dagar, 62 % (2,9 miljoner) av sjukfrånvaro dagar till följd av AOB-RA. I alla ålderkategorier var det relativt högre andel av kvinnornas sjukfrånvarodagar jämfört med andel av deras andel hos sysselsatta med AOB-RA. En av de vanligaste besvär bland sysselsatta med Fysiska AOB (FAOB) var ländryggsbesvär. Där 42 % (273871) av sysselsatta med FAOB rapporterade ländryggsbesvär och 40 % (ca 2,7 miljon) av sjukfrånvarodagar till följd av arbetsorsakade ländryggsbesvär ensamt eller i kombinationer med andra besvär. I genomsnitt var varje manlig sysselsatta med besvär i ländrygg var borta från jobbet 6 dagar och varje kvinnlig sysselsatta med besvär i ländrygg borta 13 dagar under senaste 12 månader. Slutsats. Arbetsorsakade besvär i rygg och arm ger många sjukdagar i Sverige. Det finns stora skillnader i sjukfrånvaro mellan kvinnor och män bland sysselsatta i Sverige till följd av Arbetsorsakade besvär i rygg och arm, detta bör undersökas vidare. Beräknad sjukpenning kostnader för arbetsorsakade besvär i rygg och arm delen av kroppen under år 2009 var ca 2 118 miljoner kronor2 (1 236 miljoner kr för kvinnor och 882 miljoner kr för män).

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?