Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Kulturarv och kampen om r… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturarv och kampen om resurser och inflytande: En studie av att genomföra en kulturfestival i Elfenbenskusten

Kapitel i bok
Författare Syna Ouattara
Publicerad i In Hagberg, S. and Körling, G. (eds). Resurser och politik i Afrika: lokala perspektiv på globala processer
Sidor 87-106
ISBN 978-91-982150-0-7
Förlag Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi, YMER
Förlagsort Ödeshög
Publiceringsår 2014
Publicerad vid Institutionen för globala studier, socialantropologi
Sidor 87-106
Språk sv
Ämnesord Elfenbenskusten, Festival, Korhogo, Kulturarv, Resurser, Politik, Vägpirater
Ämneskategorier Socialantropologi

Sammanfattning

Sambandet mellan kulturarv, å ena sidan, och lokal och regional utveckling, å den andra, har under senare år tillmätts ökad betydelse världen över. Inte minst i Afrika har frågor om kulturarvets betydelse för utveckling fått stor uppmärksamhet, både inom forskning och i kultur- och utvecklingspolitiken. Frågor om hur kulturens och kulturaktiviteternas betydelse för samhällets olika sektorer och aktörer ska kunna mätas och värderas har också fått en framskjuten plats i den vetenskapliga diskussionen. Runtom i världen ökar intresset för att värna och tillvarata länders och regioners materiella och immateriella kulturarv. Gränsöverskridande dialoger mellan lokalsamhälle, politiker, myndigheter samt länder utgör viktiga inslag i forskning och utvecklingssatsningar. I detta kapitel avser jag beskriva och diskutera genomförandet av en internationell kulturfestival som ägde rum i Korhogo (Elfenbenskusten) från 24-25 november 2012: Festival des Arts Sacrés de Korhogo (FASKO). Jag vill särskilt lyfta fram de lokala invånarnas uppfattningar och deltagande i FASKO 2012 samt svårigheterna att genomföra festivalen. Kulturministeriet (Ministère de la Culture et de la Francophonie) var arrangör och jag arbetade där som festivalens ordförande. Bakgrunden var att det senaste decenniet av politisk och militär kris i Elfenbenskusten lett till en nedgång av kulturella resurser, särskilt i savannregionen i norra delen av landet. Denna kulturfestival syftade således till att synliggöra, tillvarata och re-vitalisera ett kulturarv i savannregionen.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?