Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Tempe Fermentation of Who… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tempe Fermentation of Whole Grain Barley Increased Human Iron Absorption and In vitro Iron Availability

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Charlotte Eklund-Jonsson
Ann-Sofie Sandberg
Lena Hulthén
Marie Alminger
Publicerad i The Open Nutrition Journal
Volym 2
Sidor 42-47
ISSN 1874-2882
Publiceringsår 2008
Publicerad vid Institutionen för medicin, avdelningen för klinisk näringslära
Sidor 42-47
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.2174/1874288200802010...
Ämnesord Iron absorption, in vitro iron availability, whole grain, vegetarian, tempe, temphe fermentation
Ämneskategorier Annan kemi, Biokemisk och bioteknisk processteknik, Kemi

Sammanfattning

In the present study, iron absorption from a tempe fermented whole-grain barley meal was measured, and results were compared to in vitro estimation of available iron from an equivalent meal. The tempe meal (TM) was prepared from barley fermented with Rhizopus oligosporus to reduce the phytate content <0.5 µmol/g, and boiled barley with preserved phytate content was used as reference meal (BBM). Iron was added to obtain a total content of 3 mg/meal in the human study, and to the in vitro meals 7 mg of iron was added. The iron absorption from TM and BBM was 5.5±1.5% and 3.0±0.7% respectively, and in vitro iron availability was 4.9±0.2% in TM and 1.7±0.1% in BBM (absorbed fraction of total iron/meal). To conclude, iron absorption from a barley meal was improved by reducing the phytate content via tempe fermentation, and iron absorption was predicted by direction in the in vitro experiments.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?