Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Mechanistic study of the … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mechanistic study of the SmI2/H2O/amine-mediated reduction of alkyl halides: amine base strength (pKBH+) dependent rate.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Anders Dahlén
Göran Hilmersson
Publicerad i Journal of the American Chemical Society
Volym 127
Nummer/häfte 23
Sidor 8340-7
ISSN 0002-7863
Publiceringsår 2005
Publicerad vid Institutionen för kemi
Sidor 8340-7
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1021/ja043323u
Ämneskategorier Organisk kemi

Sammanfattning

The kinetics of the SmI(2)/H(2)O/amine-mediated reduction of 1-chlorodecane has been studied in detail. The rate of reaction is first order in amine and 1-chlorodecane, second order in SmI(2), and zero order in H(2)O. Initial rate studies of more than 20 different amines show a correlation between the base strength (pK(BH+) of the amine and the logarithm of the observed initial rate, in agreement with Bronsted catalysis rate law. To obtain the activation parameters, the rate constant for the reduction was determined at different temperatures (0 to +40 degrees C, DeltaH++ = 32.4 +/- 0.8 kJ mol(-1), DeltaS++ = -148 +/- 1 J K(-1) mol(-1), and DeltaG++(298K) = 76.4 +/- 1.2 kJ mol(-1)). Additionally, the (13)C kinetic isotope effects (KIE) were determined for the reduction of 1-iododecane and 1-bromodecane. Primary (13)C KIEs (k(12)/k(13), 20 degrees C) of 1.037 +/- 0.007 and 1.062 +/- 0.015, respectively, were determined for these reductions. This shows that cleavage of the carbon-halide bond occurs in the rate-determining step. A mechanism of the SmI(2)/H(2)O/amine-mediated reduction of alkyl halides is proposed on the basis of these results.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?