Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

PAHs and PCBs residues an… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

PAHs and PCBs residues and consumption risk assessment in farmed yellow croaker (Larimichthys crocea) from the East China Sea, China.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Xiaoyan Wang
Malin C. Celander
Xiaolong Yin
Zhichao Zhang
Yongjiu Chen
Huanzhi Xu
Xinwei Yu
Kaida Xu
Xiumei Zhang
Praparsiri Kanchanopas-Barnette
Publicerad i Marine pollution bulletin
Volym 140
Sidor 294-300
ISSN 1879-3363
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Linnécentrum för marin evolutionsbiologi (CEMEB)
Institutionen för biologi och miljövetenskap
Sidor 294-300
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1016/j.marpolbul.2019...
www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...
Ämnesord Animals, China, Environmental Monitoring, methods, Fisheries, Humans, Muscle, Skeletal, chemistry, Neoplasms, chemically induced, Perciformes, metabolism, Polychlorinated Biphenyls, analysis, metabolism, Polycyclic Aromatic Hydrocarbons, analysis, metabolism, Risk Assessment, Seafood, adverse effects
Ämneskategorier Zoologi, Zoofysiologi

Sammanfattning

Large yellow croaker (Larimichthys crocea) purchased from five different farming sites in Zhoushan Archipelago and Xiangshan Harbor in the East China Sea, China were analyzed for polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) and polychlorinated biphenyls (PCBs). Concentrations of PAHs and PCBs in the edible muscle of L. crocea ranged from 83.14 to 174.68 ng/g wet weight (or 266.89 to 695.24 ng/g dry weight) and 3.89 to 17.40 ng/g wet weight (or 15.50 to 54.25 ng/g dry weight), respectively. Incremental lifetime cancer risk (ILCR) associated with the dietary intake of PAHs and PCBs in L. crocea was assessed. Results showed that levels of PAHs in L. crocea were high enough to cause potential carcinogenic risks for human consumption, while, levels of PCBs in fish samples were of low significant carcinogenic risk.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?