Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Stabilt men polariserat f… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Stabilt men polariserat förtroende för svensk nyhetsrapportering 2016—2018

Kapitel i bok
Författare Ulrika Andersson
Publicerad i Mediestudiers årsbok 2018/2019
Sidor 162-184
ISBN 978-91-984982-3-3
Förlag Institutet för mediestudier
Förlagsort Stockholm
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG)
Sidor 162-184
Språk en
Ämnesord SOM-undersökningen, medieförtroende, förtroende, tillit, misstro, nyhetsbevakning, brottslighet, invandring, sjukvård, nyhetsmedier, medier, Institutet för mediestudier
Ämneskategorier Medievetenskap, Medie- och kommunikationsvetenskap

Sammanfattning

Den svenska befolkningens förtroende för medier präglas av en påtaglig stabilitet. Få förändringar har skett i förtroendenivåerna under 2000-talet. Public service-medierna toppar förtroendeligan, medan kvällspressen och kommersiella radiokanaler hamnar längst ned på skalan. Så ser åtminstone mönstret ut på en övergripande nivå. Under ytan har det dock rört på sig i vissa grupper. Det är tydligt att allmänhetens förtroende för medier har kommit att bli mer partipolitiserat, där i synnerhet skillnader i förtroendenivåer har ökat mellan sympatisörer till partier på den vänstra delen av den politiska spelplanen och sympatisörer till partier på den högra planhalvan. Med utgångspunkt i resultat från 2016–2018 års nationella SOM-undersökning1, genomförda vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet, redovisar det här kapitlet hur människors förtroende för svenska nyhetsmediers samhällsbevakning inom sju områden ser ut. Likt resultaten från 2016 och 2017 års mätningar, visar utfallet att det även 2018 är mediernas bevakning av sjukvården som hamnar i toppen, medan bevakningen av brottslighet och invandring hamnar i botten. Jämförelser mellan de tre åren visar på en tydlig stabilitet i förtroendenivåer. Likt förtroendet för medieinstitutioner och medieorganisationer, är förtroendet för mediernas nyhetsbevakning tydligt partipolitiserat, i synnerhet när det gäller områden som brottslighet och invandring.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?