Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Mellan det lokala och glo… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mellan det lokala och globala - förskollärarstudenters meningsskapande om undervisning för hållbarhet i förskolans praktik.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Eva Ärlemalm-Hagsér
Jonna Larsson
Publicerad i NorDiNa : Nordic Studies in Science Education
Volym 15
Nummer/häfte 4
Sidor 370-386
ISSN 1504-4556
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande
Sidor 370-386
Språk sv
Länkar https://journals.uio.no/nordina/art...
Ämnesord Undervisning för hållbarhet, lokala-globala perspektiv, STEM, förskola, förskollärarstudenter
Ämneskategorier Pedagogik

Sammanfattning

Tidigare studier om lärarutbildning, lärarstudenter och undervisning för hållbarhet har visat att det finns stort behov av mer kunskap inom detta högskolepedagogiska fält. Specifikt behövs fler studier med syftet att problematisera hur förskollärarstudenter förstår och hanterar undervisning för hållbarhet. En sådan undervisning går bortom en miljöbaserad/naturvetenskaplig diskurs genom en integration av flera dimensioner av hållbarhet. Föreliggande studie möter detta behov genom att studera hur förskollärarstudenter beskriver undervisning för hållbarhet och hur globala och lokala hållbarhetsfrågor framträder i en förskolekontext. Vidare hanteras hållbarhet som en kunskapsbas vilken bidrar till barns möjlighet att förstå världen och utveckla sin kreativitet och nyfikenhet samt att de i nutid och framtid, i likhet med intentioner kring STEM-education, utvecklar sin kunskap och kompetens ta ställning i komplexa frågor. Studien utgår från en kritisk teoretisk ansats och dess metod är kritisk textanalys. Det empiriska underlaget utgörs av nitton essäer skrivna av förskollärarstudenter. I resultatet framträder två skilda undervisningsstrategier; ett sammanhållet och ett fragmentariskt. Dessa strategier skiljer sig åt, bland annat i hur barn skrivs fram som aktörer som delaktiga i arbetet för hållbarhet, men även som enbart deltagande i det tematiska arbetet. Vidare framstår digitala redskap som en möjlighet att koppla samman lokala och globala perspektiv samt att STEM visar sig företrädesvis i relation till ekologi.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?