Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Konsten att gå. Övningar … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konsten att gå. Övningar i uppmärksamt gående

Bok
Författare Cecilia Lagerström
ISBN 9789178443994
Förlag Gidlunds
Förlagsort Möklinta
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Högskolan för scen och musik
Språk sv
Ämnesord gående, uppmärksamhet, lyssnande, rörelse, performativt skrivande, den andes ansikte, pluralism, offentlig plats, skådespelarträning, teater
Ämneskategorier Filosofi, etik och religion, Scenkonst

Sammanfattning

Det sägs att vi befinner oss i ett nytt paradigm av mobilitet där rörelse spelar en central roll för hur världen framträder och organiseras. Påtagligt är det ständigt ökande intresset för gående aktiviteter i samhället, vilket visar sig i allt från konstnärliga vandringsprojekt till vandringsresor, välgörenhetspromenader eller gående konferenser. För många konstnärer erbjuder gåendet en yta utanför de vanliga konstrummen, där sociala och politiska teman kan undersökas med nya medel, och där förändring kan initieras. Konsten att gå tar avstamp i projektet GångART, där tekniker och strategier från den fysiska teatern applicerades i vardagliga promenader i urbana rum. Tanken var att överföra den omsorgsfulla träning som ägde rum i teaterstudion till den vardagliga aktiviteten att gå genom staden, i syfte att aktivera både en fantasifull uppmärksamhet och ett utvidgat lyssnande hos den som går. Konsten att gå lyfter fram en performativ kritisk praktik där såväl urbana strukturer som kroppsliga handlingsmönster är under lupp; en konstnärlig forskning som verkar i rörelse. Cecilia Lagerström är regissör, konstnärlig forskare och professor i scenisk gestaltning vid Högskolan för scen och musik (Göteborgs universitet).

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?