Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Exploring the mechanism o… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Exploring the mechanism of hypochlorous acid decomposition in aqueous solutions

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare M. Busch
N. Simic
Elisabet Ahlberg
Publicerad i Physical Chemistry Chemical Physics
Volym 21
Nummer/häfte 35
Sidor 19342-19348
ISSN 1463-9076
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för kemi och molekylärbiologi
Sidor 19342-19348
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1039/c9cp03439k
Ämnesord chlorate formation, chromium(vi), temperature, evolution, chlorite, kinetics, oxygen, Chemistry, Physics
Ämneskategorier Fysik, Kemi

Sammanfattning

Hypochlorous acid is an intermediate in important industrial processes such as the production of chlorate but is also used for water treatment and disinfection. In aqueous solutions hypochlorous acid may decompose into oxygen or chlorate. Using density functional theory (DFT) modelling we have for the first time established detailed mechanisms for the respective decomposition pathways. Our calculations indicate, that both oxygen and chlorate formation proceed through an identical set of intermediates. At neutral pH the reaction is initiated by a fast equilibrium between HOCl, OCl-, Cl2O and Cl3O2-. The subsequent abstraction of Cl- to form Cl2O2 is rate determining for chlorate formation while it is the decomposition of Cl2O2 in the case of oxygen formation. Under alkaline conditions, OCl- decomposition to chlorate proceeds through chlorite. This reaction path is significantly less active. The highest rate for chlorate or oxygen formation is found at pH 7.1. These results highlight the need to consider a complex mixture of different Cl species when addressing the chemistry of hypochlorous acid containing solutions.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?