Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Red lakes from Leonardo's… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Red lakes from Leonardo's Last Supper and other Old Master Paintings: Micro-Raman spectroscopy of anthraquinone pigments in paint cross-sections

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare I. Osticioli
M. Pagliai
D. Comelli
V. Schettino
Austin Nevin
Publicerad i Spectrochimica Acta Part a-Molecular and Biomolecular Spectroscopy
Volym 222
ISSN 1386-1425
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för kulturvård
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1016/j.saa.2019.11727...
Ämnesord Raman microscopy, Organic pigments, Cochineal, Kermes, Carmine, fluorescence rejection, organic colorants, cretan school, natural dyes, identification, scattering, spectra, sers, extraction, alizarin, Spectroscopy
Ämneskategorier Spektroskopi

Sammanfattning

The analysis of red particles in paint cross-sections from Leonardo da Vinci's Last Supper, Masolino da Panicale's wall painting Beheading of St. John the Baptist in Castiglione Olona, Tintoretto's The Discovery of the Body of Saint Mark and Paolo Veronese's Supper in the House of Simon has been carried out with micro-Raman measurements. Subtracted shifted Raman spectroscopy methods have been employed to resolve the signals in the presence of fluorescence. Taking advantage of the vibrational assignments based on recent ab initio calculations of aluminum-complexes of anthraquinones, the approach allowed the discriminate between anthraquinone dyes and lakes based on kermesic and carminic acids present in the studied samples for the first time without heavy sample treatment. (C) 2019 Elsevier B.V. All rights reserved.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?