Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Kroppen, jaget, författar… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kroppen, jaget, författaren. Om andra kroppars skrivande i relation till Maja Lee Langvads "Find Holger Danske" och Athena Farrokhzads "Vitsvit"

Kapitel i bok
Författare Johan Alfredsson
Publicerad i Nye posisjoner i samtidslyrikken.
Sidor 103-132
ISBN 978-82-93690-02-3
Förlag Alvheim og Eide
Förlagsort Bergen
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion
Sidor 103-132
Språk en
Ämnesord Maja Lee Langvad, Find Holger Danske, Athena Farrokhzad, Vitsvit, poesi, konceptuell litteratur, normkritik, rasifiering, vithetskritik, genusteori, Mara Lee, diktjag, adoptionskritik
Ämneskategorier Litteraturvetenskap, Genusstudier

Sammanfattning

Detta kapitel närmar sig frågan om författar- och diktarpositionen genom att problematisera kroppens betydelse. Mad hjälp av analyser av böcker skrivna av Maja Lee Langvad och Athena Farrokhzad synliggörs hur diskussionen om det lyriska subjektet flyttats över i ett politiskt register, genom att kroppen görs till brännpunkt, exempelvis i en pronominal konflikt mellan ett "du" och ett "vi". Hos de två poeterna är skrivandets praxis framhävd, konkretiserad och tydliggjord - hos Lee Langvad genom en rad "objets trouvés", ofta hämtade från juridiska dokument, hos Farrokhzad genom bland annat genom att bokens text är tryckt i vitt på svarta band. På ett liknande vis synliggörs också "det lyriska subjektet" som ett fenomen som skriver sig fram i, och skriver över, andras text.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?