Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Relative impacts of fishi… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Relative impacts of fishing and eutrophication on coastal fish assessed by comparing a no-take area with an environmental gradient

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare L. Bergstrom
M. Karlsson
U. Bergstrom
Leif Pihl
P. Kraufvelin
Publicerad i Ambio
Volym 48
Nummer/häfte 6
Sidor 565-579
ISSN 0044-7447
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för biologi och miljövetenskap
Sidor 565-579
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1007/s13280-018-1133-...
Ämnesord Coastal fish, Environmental management, Coastal ecology, Eutrophication, No-take areas, Status indicator, baltic sea, marine reserves, consequences, indicators, management, habitats, stocks, Engineering, Environmental Sciences & Ecology
Ämneskategorier Marin ekologi

Sammanfattning

Understanding the relative impacts of pressures on coastal ecosystems is central for implementing relevant measures to reach environmental management objectives. Here, survey data on the species and size composition of coastal fish are evaluated in relation to fishing and eutrophication, by comparing a long-standing no-take area to an environmental gradient in the Baltic Sea. The no-take area represents an intermediate eutrophication level, but the species composition resembles that seen at low eutrophication in areas with fishing. The catch biomass of piscivores is 2-3 times higher in the no-take area than in the other areas, while the biomass of Cyprinids, generally benefitted by eutrophication, corresponds to that of areas with low eutrophication. The results support that fishing may generate eutrophication-like effects, and, conversely, that no-take areas may contribute to improving environmental status in impacted areas by enhancing piscivores, which in turn may contribute to further improvement in the food web.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?