Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Identification of Potenti… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Identification of Potential Plasma Biomarkers for Abdominal Aortic Aneurysm Using Tandem Mass Tag Quantitative Proteomics

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare A. E. Henriksson
M. Lindqvist
Carina Sihlbom
J. Bergstrom
D. Bylund
Publicerad i Proteomes
Volym 6
Nummer/häfte 4
ISSN 2227-7382
Publiceringsår 2018
Publicerad vid Core Facilities, Proteomics
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.3390/proteomes6040043
Ämnesord aortic aneurysm, biomarker, bleomycin hydrolase, clinical proteomics, mass spectrometry, proteomics, circulating biomarkers, homocysteine, mechanisms, markers, serum, Biochemistry & Molecular Biology
Ämneskategorier Biokemi och molekylärbiologi

Sammanfattning

Plasma biomarkers that identify abdominal aortic aneurysm (AAA) rupture risk would greatly assist in stratifying patients with small aneurysms. Identification of such biomarkers has hitherto been unsuccessful over a range of studies using different methods. The present study used an alternative proteomic approach to find new, potential plasma AAA biomarker candidates. Pre-fractionated plasma samples from twelve patients with AAA and eight matched controls without aneurysm were analyzed by mass spectrometry applying a tandem mass tag (TMT) technique. Eight proteins were differentially regulated in patients compared to controls, including decreased levels of the enzyme bleomycin hydrolase. The down-regulation of this enzyme was confirmed in an extended validation study using an enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). The TMT-based proteomic approach thus identified novel potential plasma biomarkers for AAA.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?