Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Genus, risk och sårbarhet… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Genus, risk och sårbarhet: en populärvetenskaplig sammanfattning av resultat från ett postdoktoralt forskningsprojekt

Rapport
Författare Mathias Ericson
ISBN 978-91-7383-826-9
Förlag Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Förlagsort Stockholm
Publiceringsår 2018
Publicerad vid Institutionen för kulturvetenskaper
Språk sv
Länkar https://www.msb.se/RibData/Filer/pd...
Ämneskategorier Sociologi (exklusive socialt arbete, socialpsykologi och socialantropologi), Arbetslivsstudier, Genusstudier

Sammanfattning

Rapporten är resultat av ett tvåårigt postdoktoralt forskningsprojekt som finansierats av MSB under år 2015-2017. Syftet med projektet var att ur ett genusperspektiv undersöka hur begreppen risk och sårbarhet används inom krisberedskap. Forskningsprojektet har haft en kvalitativ ansats och byggt på vetenskapliga metoder i form av textanalys, intervjuer och observationer. Projektet har fokuserat på arbetet med risk- och sårbarhetsanalyser inom kommun och länsstyrelse. Studien visar att arbetet med att sammanställa dessa analyser är komplicerat och kräver en mängd avvägningar och strategiska val. Vad som skrivs fram är beroende av maktrelationer och normer inom de berörda organisationerna. Studien visar att det också finns betydande genusdimensioner, inte minst i relation till en könssegregerad arbetsmarknad. Maskulina normer påverkar exempelvis vilka typer av kompetenser som får status, vad som definieras som samhällsviktiga verksamheter eller vilka former av hotbilder som premieras. Studien visar att det finns olika strategier för att hantera och utmana dessa normer, exempelvis genom att introducera andra former av riskområden eller utforma metoder som utjämnar maktrelationer mellan olika professioner.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?