Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Antibiotikaresistens – En… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Antibiotikaresistens – En Fråga om Kollektivt Handlande

Kapitel i bok
Författare Björn Rönnerstrand
Sverker C. Jagers
Felicia Robertson
Publicerad i In Andersson, U., Ohlsson J., Ekengren Oscarsson H., Oskarson M. (eds) Larmar och gör sig till. Göteborgs universitet: SOM-institutet.
Sidor 187-196
ISBN 978-91-89673-39-7
ISSN 0284-4788
Förlag SOM-Institutet
Förlagsort Göteborg
Publiceringsår 2017
Publicerad vid Statsvetenskapliga institutionen
CARe - Centrum för antibiotikaresistensforskning
Sidor 187-196
Språk sv
Länkar https://som.gu.se/digitalAssets/164...
https://som.gu.se/publicerat/bocker...
Ämneskategorier Statsvetenskap

Sammanfattning

Antibiotikaresistens tillhör en av vår tids allvarligaste globala utmaningar. Den viktigaste orsaken bakom antibiotikaresistens är överanvändning av antibiotika, och därför är det centralt att konsumtionen av antibiotika minskas. Syftet med detta kapitel är att bättre förstå vilka faktorer som påverkar människors vilja att minska sin egen konsumtion av antibiotika till förmån för det allmänna bästa. Undersökningen tar fasta på betydelsen av respondenternas egen oro för ökad antibiotikaresistens, deras förtroende för sjukvården och den egna antibiotikaanvändningen. Analysen visar att 42 procent av respondenterna uppger att de kan tänka sig att avstå antibiotika, även om detta skulle kunna innebära att de riskerar några sjukdagar extra. Respondenter med hög grad av oro för ökad antibiotikaresistens och som själva inte använt antibiotika det senaste året uppvisar en större beredvillighet att avstå antibiotika. Däremot finner vi ingen koppling mellan respondenternas förtroende för sjukvården och viljan att avstå från att använda antibiotika.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?