Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Svenska nyhetsvanor … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Svenska nyhetsvanor

Rapport
Författare Ulrika Andersson
ISBN 978-91-983978-6-4
Förlag Myndigheten för press, radio och tv
Förlagsort Stockholm
Publiceringsår 2018
Publicerad vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG)
Språk sv
Länkar https://www.mprt.se/Documents/Publi...
Ämnesord medievanor, nyhetsvanor, nyheter, nyhetsutbud, medieutbud, Dagspresskollegiet, SOM-institutet, den nationella SOM-undersökningen
Ämneskategorier Medie- och kommunikationsvetenskap, Medievetenskap

Sammanfattning

I rapporten Svenska nyhetsvanor 2018 konstateras det att svenskarna är ett nyhetsintresserat folk. Tillgången till nyheter har aldrig tidigare varit så omfattande som den är nu. Det gäller inte minst det utbud som erbjuds via internet och mobila appar. Aldrig förr har det funnits så mycket att välja på för den som är intresserade av nyheter och aldrig förr har det varit så enkelt att välja bort etablerade medierna för att välja utifrån personliga referensramar. Resultatet av den strukturomvandlingen syns bland annat i den generella nyhetsanvändningen, där digitala plattformar har kommit att få en allt mer central roll. Valet av nyhetsmedier och plattformar varierar stort mellan olika grupper i samhället. Den plattform som på kort tid slagit igenom allra snabbast är sociala medier. Fyra av fem svenskar tar del av nyheter via sociala medier minst tre av veckans dagar. Det regelbundna papperstidningsläsandet har minskat kraftigt i alla grupper samtidigt har nyhetsanvändning på nätet blivit etablerat, särskilt bland unga och yngre medelålders. Förändringens omfattning skiftar dock, både mellan olika medier och mellan olika grupper i samhället. Läs mer om hur den skiftar i den rapport Ulrika Andersson, docent och forskare vid SOM-institutet, skrivit på uppdrag av myndigheten.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?