Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Concomitant Associations … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Concomitant Associations of Healthy Food Intake and Cardiorespiratory Fitness With Coronary Artery Calcium

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Lena Gripeteg
Daniel Arvidsson
Elias Johannesson
Christel Larsson
Agneta Sjöberg
Oskar Angerås
Erika Fagman
John Brandberg
Örjan Ekblom
Göran Bergström
Mats Börjesson
Publicerad i American Journal of Cardiology
Volym 122
Nummer/häfte 4
Sidor 560-564
ISSN 0002-9149
Publiceringsår 2018
Publicerad vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi
Institutionen för kliniska vetenskaper, Avdelningen för radiologi
Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin
Sidor 560-564
Språk en
Länkar https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2...
Ämnesord Computed tomography, food frequency questionnaire, bike exercise test, SCAPIS.
Ämneskategorier Hushålls- och kostvetenskap, Näringslära, Idrottsvetenskap

Sammanfattning

Conflicting findings remain regarding associations between lifestyle behaviors and coronary artery calcium (CAC). We investigated concomitant associations of healthy food intake and cardiorespiratory fitness (CRF) with CAC. Data from 706 men and women 50 to 64 years old from the Swedish SCAPIS pilot trial were analyzed. A CAC score was calculated using the Agatston method. A Healthy Food Index (HFI) was established using data from a web-based food frequency questionnaire. CRF was assessed from a bike exercise test. Regression analyses were performed with occurrence of CAC (dichotomous) and level of CAC score in patients with CAC (continuous) as outcomes. 58% had 0 CAC score. HFI was significantly associated with having no CAC (standardized coefficient β = 0.18, p <0.001) but not with level of CAC score (β = −0.09, p = 0.34). CRF showed no significant association with having no CAC (β = −0.08, p = 0.12) or with the level of CAC score (β = −0.04, p = 0.64). However, there was an interaction between HFI and CRF (β = −0.23, p = 0.02); for increasing levels of CRF there was stronger negative association between HFI and level of CAC score, reaching β = −0.48, p = 0.045 for the highest CRF level. In conclusion, these results emphasize the importance of a healthy food intake in combination with higher CRF to counteract CAC development.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?